SEAS-NVE er ny partner i REn Energi Lolland

af | dec 12, 2019

Et stærkt partnerskab er blevet endnu stærkere med SEAS-NVE som ny partner i REn Energi Lolland. Målet er at udvikle og afprøve fleksible lagerløsninger, der kan understøtte fremtidens grønne energisystem tæt på kilden.

Det var med glæde og spændte forventninger til fremtiden, da SEAS-NVE indtrådte i REn Energi Lolland ved en stor anlagt signing event i Holeby d. 11. december 2019. REn Energi Lolland har siden 2017 arbejdet for at udvikle Lolland som et omdrejningspunkt for energiomstilling, -turisme, formidling og bæredygtig fødevareproduktion, og har indtil nu bestået af et samarbejde mellem Lolland Kommune, HOFOR og Gate 21. Og nu altså også SEAS-NVE som træder ind i partnerskabet som en vigtig strategisk spiller med erfaringer indenfor blandt andet energilagring, fleksibelt elforbrug og, i kraft af elbiloperatøren Clever, også stærke kompetencer inden for grøn transport.

Til onsdagens event, blev der heller ikke lagt skjul på at man i samarbejdet specielt ville have fokus på at udvikle og afprøve fremtidens løsninger indenfor for eksempel lagring af vedvarende energi, ”power to X” og fleksibelt forbrug. Og især inden for sidstnævnte ser borgmester Holger Schou Rasmussen en mulighed for udvikling af Lollandske arbejdspladser:

”Jeg tror at det bliver et større og større krav fremover, at hvis man skal sælge sine varer i den vestlige verden, så skal den være produceret på vedvarende energi. Og der er det klart, at hvis vi kan finde smartere veje for strømmen og bruge energien direkte, i stedet for først at samle den centralt i byerne, for derefter at sende det tilbage til landdistrikterne, så er det jo at foretrække. Men så kræver det, at man gør det muligt at prøve nogle ting af i en forsøgsperiode”, lød det med henvisning til ønsket om at gøre Lolland til en regulatorisk testzone, hvor det blandt andet vil være muligt at give økonomiske incitamenter og friere regulatoriske rammer for eksempelvis at lade borgere og virksomheder bidrage til at balancere energisystemet:

”Vi ser gerne at vores store energitunge virksomheder kan drage nytte af det her, men det er også essentielt at vores borgere mærker en fordel af de investeringer vi har lavet i grøn energi. Det er helt essentielt”, lød det fra Holger Schou Rasmussen

Dagen inden offentliggørelsen af det udvidede partnerskab, annoncerede Energinet og Dansk Energi faktisk et pilotprojekt, hvor det, i en forsøgsperiode vil blive muligt for elforbrugere, (typisk store virksomheder) at få penge for at forbruge mere energi i perioder, og hvor producenter ligeledes kan belønnes for at reducere deres produktion i kortere perioder. Både forbrugere og producenter i projektet skal melde sig som såkaldte leverandører af fleksibilitetsydelser inden d. 15 februar 2020. Den nyhed kan man læse mere om på Dansk Energi’s hjemmeside.