Skitser til nyt vartegn: Overnat i toppen af en vindmølle

Pressemeddelelse

Sep 26, 2018

Forestil dig at gå til køjs under stjernerne i toppen af en ombygget vindmølle med glastag. Og vågne op med fantastisk udsigt til Lollands natur.

REn Energi Lolland arbejder på at skabe de økonomiske rammer for et nyt unikt vartegn, der kan formidle Lollands position i den grønne omstilling og styrke erhvervs-, naturturisme og oplevelsesøkonomien lokalt.

”Lolland er en bæredygtig foregangskommune med rødderne solidt plantet i den grønne omstilling. Med overnatning i toppen af en vindmølle vil vi gerne give turister, såvel som lokale, en unik oplevelse og netop koble turisme med lokal udvikling, indblik i vores bæredygtige og energiproducerende egn, samtidig med vi tænker cirkulært og genbruger og ombygger vindmøller, der er taget ned. Det kan du ikke opleve noget andet sted i verden. Det vil med garanti skabe international opmærksomhed, ” fortæller Marie Louise Friderichsen, turistchef i Lolland Turistråd.

Overnatning og formidling – ombyggede vindmøller kan få helt nye funktioner lokalt på Lolland.

Shelters og unikke overnatningsformer hitter

Antallet af overnatninger i shelters er de seneste år eksploderet. Naturstyrelsen havde i 2017 mere end 150.000 shelterbookinger. Det er ca. 50 % flere bookinger sammenlignet med fem år tidligere. De seneste år er fx arkitekttegnede shelters på Sydfyn, et flydende shelter i Roskilde Fjord og bunkerslingende shelters i militæromgivelser ved Slagelse skudt op. Og blevet store tilløbsstykker.

I første omgang er det håbet at ombygge tre vindmøller. To af dem skal omdannes til unikke overnatningsmulighederne, mens den sidste skal bruges til udstilling og uddannelse med fokus på formidling af Lollands grønne og bæredygtige initiativer.

Hos Lollands borgmester er begejstringen stor:

Visionen og vartegnet er noget særligt. Her kan vi forene fortællingen om vores grønne omstilling og samtidig tiltrække turister og erhvervsdelegationer,” fortæller Holger Schou Rasmussen, der peger på at der nu igangsættes et kortlægningsarbejde i regi af REn Energi Lolland.

IWAL (International Wind Academy Lolland) i Dannemare har fra start været samarbejdspartner. De har mange års erfaring med uddannelse inden for service af vindmøller og arbejder også med vindmøller som udflugtsmål. IWAL kunne være en oplagt placering, men der kan også være andre steder på Lolland, hvor det vil være interessant at etablere konceptet

 

Første parket til den lollandske natur. Udsigten fra vindmøllerne kan blive helt unik.

De tre første vindmøller er skaffet

De første tre vindmøller, der er tænkt til projektet, er doneret af HOFOR – Hovedstadsområdets forsyningsselskab. De har taget vindmøllerne ned, transporteret dem til IWAL i en stand, så de er egnede til at andre kan ombygge dem til unikke overnatningssteder.

Hos HOFOR er der stor opbakning til projektet.

”Vi arbejder på at gøre vores hovedstad til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Den bæredygtige energi, vi får fra Lolland, udgør et væsentlig bidrag. Vi vil gerne være med til at formidle og synliggøre, hvor vigtigt samarbejde mellem opland og hovedstad er for den grønne omstilling. Med det her vartegn, kan vi sammen brande Lolland som førende landsdel for grøn vækst og omstilling,” siger Frank Brodersen, direktør for Miljø og Samarbejder i HOFOR.

Midlerne til udvikling

Gate 21, som til dagligt driver partnerskabet REEL, der har lokalkontor i Holeby, er på vegne af Lolland Kommune, Lolland Turistråd og HOFOR i gang med at sikre første fase økonomisk. De første fondsansøgninger er sendt afsted.

Skitseudkast til hvordan vindmøller kan ombygges til unikke overnatningsmuligheder