Et skridt tættere på en kommende energipark på Lolland

Det er i den grad muligt at etablere en energipark på Lolland, og det er også en rigtig god idé. Både når det handler om at styrke den grønne nationale energiomstilling, men også når det handler om at sikre erhvervsudvikling og sammenhængskraft lokalt på Lolland.

Det var konklusionen, da REEL, den 23. november inviterede til en konference om potentialerne bag en kommende energipark på Lolland i samarbejde med Gate 21 og Energy Cluster Denmark. Her var flere centrale aktører på det grønne energimarked samlet omkring samme agenda: At finde ud af hvordan Lollands energivisioner kan få ‘luft under vingerne’.

Iblandt de over 80 deltagere i Holeby var det derfor også de helt store spillere, som både Eurowind, Eurowind Energy, Energinet, Cerius-Radius, Rambøll, European Energy og Andel, der sad på stolene mellem både politikere og lokale virksomheder. Og under oplæggene fra Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen, Sweco og GreenLab Skive, var både lokale og nationale perspektiver repræsenteret. 

Nedenfor kan du læse de fem vigtigste takeaways fra dagen.

Til venstre: Facilitator for dagen, Jesper Zølck, journalist og vært for TV 2.

Fem take aways fra dagen

 

1️⃣ Mennesker flytter med arbejdspladser. Ny VE på Lolland skal ikke være for enhver pris – en stor del af energien skal bruges på Lolland og være til gavn for udviklingen af Lolland.

2️⃣ Den grønne energiø mellem to metropoler. Lollands unikke placering mellem to store metropoler – Hamborg og København – skal udnyttes så både den grønne energi fra øen og nye arbejdspladser i den grønne sektor kommer millioner af danskere og tyskere til gavn.

3️⃣ Villigheden til at få det til at ske. GreenLab Skives råd til etablering af nye energiparker er, at flere partnere på tværs af sektorer skal engageres og bakke op om projektet. Og der skal være nogen til at tænke systemerne sammen og tage sig af både det strategiske og det lavpraktiske. Det har givet flyvehøjde for aktørerne i det nordvestjyske.

4️⃣ Fundamentet på Lolland er på plads. Swecos analyse viser, at der er gode forudsætninger for, at der kan etableres en egentlig energipark på Lolland. Det kræver at tænke elproduktion og forbrug sammen.

5️⃣ Energiens trilemma (pris, sikkerhed og klimahensyn) har fået et fjerde ben – jobskabelse

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *