Saften i Horslunde – Lollands grønne udstillingsvindue

Det tidligere multi- og kulturhus Saften, skal fremover fungere som udstillingsvindue for Lollands mange initiativer inden for energiomstilling og bæredygtighed.

REn Energi Lolland har længe ledt efter et sted, hvor man kan formidle Lollands grønne historie. Samtidig har Gate 21 (et partnerskab for grøn omstilling i Greater Copenhagen området) haft et stort ønske om at etablere et Living Lab på Lolland, hvor det er muligt at vise den grønne omstilling og de muligheder fremtiden byder indenfor bæredygtige løsninger i skala 1:1. De ønsker forenes nu i Horslunde, hvor Gate 21 via REEL-projektet har indgået en brugsaftale om det nu nedlagte kulturhus Saften.

Horslunde og Borgerforeningen har gennem mere end et årti bevist, at de tænker fremad på den grønne dagsorden. Byen blev udnævnt til energilandsby tilbage i 2007, og indgår i dag i flere af de projekter, som Gate 21 og REEL ruller ud over Lolland Kommune – og hvor Horslunde altid melder sig, som en aktiv og interesseret samarbejdspartner. Derfor er det også oplagt, at det er i Horslunde, at der skal ligge et Living Lab, som kan blive et besøgspunkt for andre landsbyer fra hele landet, der også ønsker at tænke grønt.

”Grøn omstilling i en landsby er noget andet end i en metropol og hvis vi skal lykkes med at ændre fremtiden, så er det vigtigt, at vi har fokus på løsningerne begge steder” siger Gate 21s direktør Poul Erik Lauridsen, og fortsætter: ”Med et Living Lab med fokus på bæredygtige energiløsninger i et land- og landsbyperspektiv, får Danmark et besøgscenter, som også vil være et udstillingsvindue for et aktivt medborgerskab, der gerne tænker i nye løsninger for lokalsamfundet. Her har Horslunde haft en lang tradition for at være blandt dem, der gerne går forrest. Det har man god grund til at være stolte af”

Saften har indtil for ganske nyligt fungeret som kulturhus, men aktiviteterne er nu flyttet ud. Derfor er der søgt midler til at indrette en udstilling om de projekter, som er knyttet til Horslunde, samt om nogle af de muligheder, der allerede i dag testes i forhold til opvarmning og belysning. Derudover skal udstillingen formidle den rejse, Lolland som kommune er på i den grønne sags tjeneste, men hvad huset ellers skal have af aktiviteter, skal REEL i samarbejde med byens borgerforening nu til at dykke ned i.

”Det spændende ved at skulle indrette Saften til Living Lab er, at der ikke bare er tale om en udstilling, men at Saften selv bliver en del af udviklingen af fremtidens løsninger til opvarmning i landsbyer. Vi er nemlig lige nu i gang med at installere varmepumper med saltlager og derved vil bygningen konkret indgå i arbejdet med at balancere elforbruget, så vi alle kan blive klogere på, hvordan der kan reguleres, så man opnår bedst muligt varmeforbrug med mindst muligt energiforbrug”, fortæller Marie Louise Friderichsen, projektleder i REn Energi Lolland og fortsætter:

”Desuden regner vi med inden for overskuelig fremtid at flytte vores lokalkontor fra Holeby til Horslunde, så REEL-sekretariatet selv er til stede, hvor vores primære borgernære aktiviteter finder sted. Det er godt for vores tilgang til at finde praktiske løsninger på de mange udfordringer vores projekter arbejder med, at vi er tæt på de borgere, der skal bruge vores løsninger i fremtiden. Det er jo dem, der kan give os indblik i, om en tænkt skrivebordsløsning virker i en rigtig hverdag”. 

Nyheden bliver også positivt modtaget af formanden for Horslunde og Omegns Borgerforening Ole Bruun:

”Et Living Lab for energiomstilling og bæredygtige løsninger vil utvivlsomt være med til at cementere at Horslunde er en attraktiv og klimavenlig bosætningsby. Borgerforeningen skulle have haft generalforsamling d. 19. marts, hvor vi skulle have hørt lidt om planerne og påbegyndt arbejdet med at planlægge de næste tiltag. Men som så meget andet har vi måttet udskyde datoen for mødet grundet Corona. Det er derfor glædeligt at REEL og Lolland Kommune har arbejdet videre med planerne og er enige om at placere et Living Lab her i byen. Vi ser frem til at indgå i den videre dialog om mulighederne, så snart den specielle situation vi er i tillader det”, lyder det fra Ole Bruun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *