Vedvarende
energi på Lolland

Lolland slår rekord

Lolland er én af de kommuner i Danmark, der producerer mest vedvarende energi fra solceller og landvind. Indenfor kommunegrænsen produceres der hvert år grøn strøm svarende til mere end fire gange kommunens samlede elforbrug. Og tæller man de omkringliggende havvindmøller med er der tale om en faktor 7:1.

Flere jobs og lokal vækst

Med en produktion af strøm, som er fire gange så høj som det lokale forbrug, er der et stort potentiale for mere direkte anvendelse og lagring af den vedvarende energi. For at det skal lykkedes er der behov for et tæt samarbejde mellem energisektoren, landbruget og den lokale industri om at skabe nye cirkulære industrisymbioser og give øens unge inspiration til at uddanne sig indenfor fremtidens grønne jobs.

Fokus på hele værdikæden

I et bæredygtigt og fleksibelt energisystem skal alle dele af værdikæden arbejde tæt sammen. Derfor fokuserer vi på hele processen – fra opstilling af vedvarende energikilder og øget elektrificering til Power-to-X, sektorkobling og energilagring.

Vi skal bryde med traditionel silotænkning og anlægge et holistisk perspektiv på, hvordan energi produceres, omsættes, forbruges og lagres på tværs af teknologier og aktører. Samspillet med landbrug og industri spiller her en central rolle – både i at understøtte Lollands vækst og grønne ambitioner og i udviklingen af et energi- og ressourcesystem med minimalt klimaaftryk.

Lolland som Living Lab

Lolland er også et levende laboratorium  – et såkaldt Living Lab. Med sin store produktion af vedvarende energi og placeringen midt mellem København og Hamborg, er Lolland et perfekt udstillingsvindue for innovative energiløsninger.

Gennem tiden er der blandt andet blevet testet mobilitetsløsninger til landsbyer og intelligent styring af varmepumper med varmelager, der kan bidrage til et mere fleksibelt elforbrug i landdistrikter.

Svingende vejr og energiproduktion øger behovet for energifleksible forbrugsløsninger. En teknologi, hvori der kan interveneres, er varmepumpen. Det kan du høre mere om i videoen.